Durant les visites que va fer als barris més pobres de la ciutat de Jobra, Muhammad va descobrir que fent petits préstecs podia ajudar moltíssim a aquesta gent per a emprendre els seus petits projetctes. El 1983 va fundar el Banc Grameen a Bangla Desh, una institució microfinancera i de desenvolupament comunitari gràcies al qual va guanyar el Premi Nobel de la Pau l'any 2006.

Orígens i desenvolupament dels microcrèdits


Els orígens del concepte dels microcrèdits els trobem a principis de la dècada dels 70, de la mà de Muhammad Yunus.  Després d’haver-se doctorat en economia per la Universitat de Vandervil (Tennessee, EUA) en 1969, l’economista va decidir tornar a Bangladesh, el seu país d'origen.
L’aparició dels microcrèdits es va produir en un moment i un lloc molt concrets. Bangladesh es trobava en una situació econòmica nefasta l’any 1974, i milers de persones van morir a causa de la fam. Muhammad Yunus sempre ha destacat com una persona preocupada en intentar millorar la vida de les persones del seu voltant, i és així com se li va ocórrer la idea de començar a ajudar a persones en situació d’extrema pobresa per tal de poder sortir endavant a partir de petites iniciatives empresarials amb un capital inicial molt petit. Els bancs no donaven aquests crèdits per dos motius principals: la manca de garanties per retornar els diners, i que aquests préstecs tan petits no sortien rentables.
En els primers anys, Muhammad feia d’avalador d’aquestes persones que demanaven petits préstecs, fins que en 1983 va crear el seu propi banc destinat als microcrèdits, principalment per a dones, per tal de lluitar contra la pobresa i la exclusió financera. Davant la sorpresa i l’admiració de molts, Grameen Bank va resultar una iniciativa financerament rentable, a més de mantenir les seves característiques principals d’un banc solidari, integrador i beneficiós per la comunitat. 
Des de la seva aparició, els microcrèdits es van convertir en un símbol mundial de la cooperació i el desenvolupament. Fins i tot, el 2005, el secretari general de la ONU, Kofi Annan, es va referir a ells com  una eina fonamental per la lluita contra la pobresa arreu del planeta. Tant va ser la seva importància que Muhammad Yunus va rebre el 2006 el premi Nobel de la Pau, com a  reconeixement per la seva lluita en aconseguir una economia justa per les classes pobresa, canalitzada principalment a través del Grameen Bank.
Actualment, la influència dels microcrèdits s’ha estès i popularitzat arreu del planeta. Tanmateix, s’ha hagut de modificar el concepte en base al context social i econòmic de cada país. És a dir, no és el mateix fer un préstec mínim de 100 euros a Bangladesh, on amb aquests diners ja podries fer grans iniciatives, que donar 100 euros a Espanya, on representa una quantitat bastant insignificant.
A Espanya va agafar bastant importància a principis de la dècada actual, amb la crisi econòmica, i Vivus va ser pioner en aquest sector, com Grameen Bank en el seu moment.





Comentaris

Entrades populars