Durant les visites que va fer als barris més pobres de la ciutat de Jobra, Muhammad va descobrir que fent petits préstecs podia ajudar moltíssim a aquesta gent per a emprendre els seus petits projetctes. El 1983 va fundar el Banc Grameen a Bangla Desh, una institució microfinancera i de desenvolupament comunitari gràcies al qual va guanyar el Premi Nobel de la Pau l'any 2006.

El Grameen Bank: el banc solidari



Muhammad Yunus va començar amb el “negoci” dels microcrèdits el 1976, però de forma autònoma i sense formar part de cap empresa. Però al 1983, la història dels microcrèdits, i la pròpia de Muhammad Yunus va canviar. Aquell any, va fundar el Grameen Bank: un banc diferent.

De fet, el quelcom que ja avança el seu propi creador és el Grameen Bank no és com els bancs grans, “ja que no presten diners als pobres perquè no te’ls podran tornar”. En el cas del Grameen, no només sí els presten, sinó que, segons Yunus, “obre les portes a les persones i els canvia la vida”.

Oficina central del banc a Daca / Font: Wikimedia

La filosofia del Grameen Bank va ser, i és, la següent: el banc confia amb les persones pobres, amb les dones i amb la gent illetrada que no saben com invertir els diners i tenir uns guanys i, sobretot, Yunus considera que la gent pobra “té habilitats però que queden amagades”, sobretot per culpa de les institucions i polítiques que els rodegen.

Però la característica principal del Grameen és la “confiança”. Com que l’objectiu més important és ajudar a aquella gent que ho necessita, no hi ha cap contracte legal on es determini quina ha estat la quantitat prestada i quan s’ha de tornar (perquè tot i que sigui un banc solidari, demanen que els diners prestats els tornin), sinó que confien en la paraula de la gent i, per tant, poden tornar el préstec quan vulguin. Quan el primer préstec ja l’hagin tornat, poden demanar el segon. I així respectivament.

Sense cap dubte, les dones són el grup social que més beneficiades han estat gràcies al banc. Moltes d'elles, tal i com es veurà a continuació, han passat de la pobresa més absoluta a ser empresaries gràcies als microcrèdits del Grameen Bank. 

El 2009, gairebé vuit milions d’habitants de Bangladesh van confiar amb el Grameen Bank, sent dones el 97% dels clients, i moltes d’elles no només van poder fer realitat les seves aspiracions i somnis, sinó també els de les seves famílies. Gràcies als préstecs del Grameen Bank, més de 41.500 estudiants han pogut anar a la universitat i, posteriorment, s’han convertit en doctors i enginyers, entre d’altres.

Però no només això. Gràcies als préstecs del banc de Yunus, moltes dones han pogut iniciar els seus propis negocis i, fins i tot, triplicar el seu número de treballadors.
Dades entre el 2005 i el 2015 de la quantitat de diners prestats pel banc / Font: Grameen Bank

Altres negocis com filadores també han pogut triplicar el número de màquines que tenien, anteriorment, de demanar un préstec al banc. Aquest és el cas de Joedy Moncome, una dona que el desembre de 1979 va demanar el seu primer préstec, i poc s’imaginava que, gairebé 30 anys després, la seva vida hauria canviat per complet. Aquesta és la seva història: 




Comentaris

Entrades populars